BilnummerAlla svenska bilnummer

Hur man säljer sin bil privat

Att planera att köpa en ny bil kan vara spännande, men när du funderar på ditt nästa stora köp måste du också tänka på vad du ska göra med din gamla bil. Det finns många möjligheter som att handla med ditt fordon med din återförsäljare, eller mer lukrativa alternativ som att sälja fordonet privat till en privatperson.

Även om det kan ge dig ett bättre pris att sälja din begagnade bil privat, kan uppgiften att hitta en köpare vara skrämmande. Försäljningsprocessen kan också ta längre tid än du förväntar dig och därför måste du vara villig att utöva tålamod. Om du planerar att sälja ditt fordon utan att involvera en återförsäljare, här är sju saker du måste tänka på.

Bilens tillstånd

Din begagnade bil måste vara i hyfsat skick om du menar allvar med att locka köpare. Se till att fordonet är välservat och om möjligt få dess interiör rengjord och exteriören tvättad och polerad av en fackman. Ju bättre skick fordonet har, desto mer sannolikt är det att det får ett högre pris.

Bestäm var du ska marknadsföra din bil

Det är viktigt att du noggrant överväger var du kommer att marknadsföra ditt fordon och hur du ska göra det. Det finns så många webbplatser i Australien där du kan lista din begagnade bil till salu för att locka seriösa potentiella köpare.

Överväg att få din bil detaljerad av en professionell

En enkel och väldetaljerad beskrivning av ditt fordon kommer att tilltala potentiella köpare, och du är också mer benägen att fånga dina kunders uppmärksamhet med tydliga, korrekta och koncisa annonser. Att få en professionell återförsäljare att skriva din annons är en utmärkt idé, eftersom de kan hjälpa dig med komplexa detaljer som vägmätaravläsningar, motor- eller transmissionsdetaljer och en beskrivning av fordonets historia. En professionell kan också hjälpa dig att välja fantastiska foton för din annons.

Bestäm ditt utropspris

Det är avgörande att du anger ett rimligt utropspris i din annons, för om du sätter ett orealistiskt högt pris kan du sluta med några köpare. Å andra sidan, be inte om för lite för att locka till en snabb försäljning eller du kommer att lämnas med ånger efter att bilen byter ägare.

Se till att dina papper är i ordning

Tänk på alla dokument du behöver för en smidig försäljning som fordonets loggbok, serviceregister och din bruksanvisning och se till att de är redo för inspektion av potentiella köpare. Kom också ihåg att ärligt informera köpare om hur mycket registrering som helst om de frågar.

Ha en tydlig plan för att träffa köpare i åtanke

Fundera på var du kommer att träffa köpare för fordonsbesiktningar. Om du planerar att lämna ut din adress, är du villig att få främlingar att strömma till ditt hem? Det är tillrådligt att du väljer en slumpmässig plats där du kan träffa köpare med din bil, och du kan alltid be en vän eller familjemedlem att följa med dig om du har säkerhetsproblem.

Hur man avslutar försäljningen

Om du har fått en seriös köpare och du ser fram emot att avsluta affären, är det viktigt att du förbereder ett kvitto som visar att du säljer bilen som den har sett. Tänk också på betalningssättet, som en check, och hur lång tid det tar att rensa - lämna inte över dina bilnycklar om inte köparen har betalat dig i sin helhet.